סיכום הדיון שנערך ב"פנים" בט´ סיון, 12.6.08 בנושא הגיור

22.06.2008

סיכום מתומצת ואופרטיבי - דיון בנושא הגיור "עת לעשות מעשה" - 12/6/08

מסמך זה בא לתמצת את עיקרי הדברים שעלו במפגש ואת רוחם, למפות את הקיים ולסמן נתיבי פעולה להמשך.

כללי:

במפגש נטלו חלק מעל 40 איש ממגוון רחב ביותר של אנשים מהמרחב היהודי-פלורליסטית. מעל 20 איש התבטאו והציגו עמדה סדורה במהלך הדיון והשאר הקשיבו קשב רב. רבים ביטאו תחושה של דיון מרתק, חשוב ומעשיר. נושא הגיור נדון רבות בהרכבים זרמיים, בדיון הפעם נחשפנו וחווינו את היכולת והערך לקיים את הדיון בהרכב הרחב.

למרות מחלוקות על דרך וכיוון, וניגודי אינטרסים בין קבוצות שונות המושקעות כבר מאוד בפעולה בתחום הגיור, ניכר בדיון שיש זיהוי רחב בקבוצה, של מכנה משותף חזק יותר מהכוחות המפרידים. דבר שמסמן אפשרות ורצון לשיתופי פעולה ותיאום שתכליתו ליצור מסה שתסייע להביא שינוי במגמה ובדרך.

מיפוי ערוצי פעולה קיימים כיום בשטח:

א. גיור אורתודוכסי אלטרנטיבי - יוזמה שעיקרה בהובלת נאמני תורה ועבודה להנעת תהליך של גיור אורתודוכסי אלטרנטיבי פתוח באמצעות הקמת בית דין לגיור בראשות רבנים אמיצים מהמחנה הדתי. מהלך שנמצא בתחילת דרכו.

ב. גיור רפורמי וקונסרבטיבי – פעילות בהיקף מרשים ביותר שמגיע להיקף של מאות מתגיירים בשנה באמצעות בתי דין לגיור. מצליחים בחסות בג"ץ להירשם כיהודי במרשם האוכלוסין, אך לא מוכרים ונפסלים לנישואין ברישומי הרבנות. פעולה שמובילות התנועות הליברליות.

ג. גיור חילוני - ניסיונות לגבש מסלול של גיור חילוני, הן ברמת התוכן, והן ברמת העמדה למבחן משפטי – מהלך שארגון תמורה בולט כיום בעיסוק בו. עוסקים בו בעוד מספר מוקדים ברמה ראשונית.

ד. מאבק פוליטי משפטי וציבורי – תחום שבו בולט בפעילות העקבית והמתמשכת המרכז לפלורליזם יהודי, פעמים רבות ביחד ובתיאום עם התנועה המסורתית. לאחרונה התגייסות בציבור הדתי לאומי למאבק בחקיקה ובדרכים אחרות שתכליתו השתלטות והשפעה מחודשים על הרבנות ומוסדותיה הממלכתיים. ניתן להוסיף כאן גם את פעילות המטה ליישום אמנת גביזון-מידן בפרק של רישום וגיור באמנה. גם השולה החילונית-פלורליסטית בהובלת ח"כ יוסי בייילין היא גוף חשוב בתחום זה.

סימון נתיבי פעולה מכאן ואילך שעלו במהלך דיון.

א. אוכלוסיית עולי חבר העמים - מיקוד מאמץ לחיבור ולשיח זהות עם התכנסות שתכליתה, רחבה בהרבה מסוגיית הגיור. תחושה שעד היום נכשלנו בכך. צורך ביצירת הצלחות. יתקיים בקרוב מפגש שימוקד בנושא. מחציתו תוקדש לחשיפה לדוברים וקולות מתוך עולי חבר העמים ומחציתו השנייה לדיון וחשיבה פתוחים שתכליתם ערוצי פעולה.

ב. דיון עומק בסוגיית גיור יהודי-ישראלי – דיון שמנקז אליו גם את מגוון הרעיונות של "גיור חילוני", וגם תחושה שביטאו משתתפים דתיים של צורך ועניין בסוג גיור או מהלך הצטרפות שהוא רחב מהרכיב הדתי בלבד, והוא כולל גם את הרכיבים התרבותיים והלאומיים. תכלית הדיון להפעיל מהר ככל האפשר מסגרות לימוד שברוח זאת יפעלו בכל רחבי הארץ. המסמך שהובא לדיון על ידי יאיר כספי עשוי להיות נקודת מוצא, כמו גם מסמכים נוספים. גם דיון זה מן הראוי שיוכן ויכונס בקרוב.

ג. גיור על ידי "קהילה מוכרת" - איתגור המושג שקבע בג"צ, המכיר בגיור שבוצע על ידי קהילה מוכרת. מהדברים שלמדנו מהרב גלעד קריב, יש כאן פתח שמאפשר מגוון דרכים לגיור שאפשרי גם במצב החוקי הנוכחי. מפגש לימוד וניסיון ליציאה לפעולה בנושא. מהלך שיכול לתמוך ולהתחבר למהלך שפורט בסעיף הקודם של גיור יהודי-ישראלי.

ד. הפעלת בית דין אלטרנטיבי לגיור אורתודוכסי – מהלך שמובל על ידי תנועת נאמני תורה ועבודה. יש הכרח לתת לו גב וסיוע. לא פחות חשוב, להימנע ככל הניתן מלפגוע בו על ידי פעילות מתריסה ולא מתואמת בערוצים האחרים.

ה. סינגור פוליטי, חקיקתי, משפטי וציבורי - הפעלת צוות\מטה לתיאום וייזום פעולות בזירה הזאת. יפעל כמובן בקשר ובזיקה להתפתחות ופיתוח יוזמות השטח שלעיל.

בניית אתרים   All rights reserved by “Panim.org.il”
© 2007